5 Mart 2022 Cumartesi

J.R.R. Tolkien - Yüzüklerin Efendisi pdf indir


                       Yüzüklerin Efendisi

Üç yüzük göğün altında yaşayan Elf krallarına,
Yedisi taşdan saraylarında Cüce hükümdarlara,
Dokuz yüzük ölümlü insanlara, ölecekler ne yazık
Bir yüzük gölgeler içindeki Mordor Diyarında
Kara tahtında oturan karanlıklar efendisine
Hepsine hükmedecek Bir Yüzük, hepsini o bulacak
Hepsini bir araya getirip karanlıkta birbirine bağlayacak
Gölgeler içindeki Mordor Diyarında

Oxford Universitesi filoloji profesörü J.R.R. Tolkien "Hobbit" ile yarattığı Orta Dünya macerasına "Yüzüklerin Efendisi" ile devam ediyor. Roman, tüm Orta Dünya'yı fethetme amacıyla İnsanlara, Cücelere ve Elflere verilen diğer Güç Yüzüklerini yönetmek için daha erken bir dönemde Tek Yüzüğü yaratan, hikayenin ana düşmanı olan Karanlık Lord Sauron'a atıfta bulunur. İngiliz kırsalını anımsatan bir hobbit ülkesi olan Shire'daki sade başlangıçlardan itibaren, hikaye Orta Dünya'da, Tek Yüzüğü yok etme arayışını temel olarak Frodo, Sam, Merry ve Pippin hobbitlerinin gözünden takip ediyor. 
Şu anda "Yüzüklerin Efendisi" üçlü olarak bilinse de aslında yazar kitabı "Silmarillion" ile birlikte 2 cilt olarak yayımlamak ister fakat yayıncı 2 sebeple buna karşı çıkar. Öncelikle yayımcı "Silmarillion"un çok geniş olduğunu ve yeni kitaplar için mükemmel bir kaynak ola bileceğini, fakat bir roman olarak çok karışık olduğunu söyler. "Yüzüklerin Efendisi" ise tek başına neredeyse bin sayfalık bir kitap olduğundan ve o dönem kağıt fiyatlarının paha olması nedeniyle yayımcı kitabı 3 cilt şeklinde yayımlar. Fakat siz linkdeki pdf dosyasında yazarın istediği şekliyle, tek bir kitap olarak bulacaksınız ;)

Dünyada çok az kitapla karşılaşdırılan, modern zamanların neredeyse bütün fantastik, özellikle de epik fantastik romanları derinden etkileyen bir başyapıtır "Yüzüklerin Efendisi". Öyleki filoloji profesörü olan Tolkien Orta Dünyayı yaratmak için yeni bir dil bile icat etmişdir.  Bu başyapıtı daha okumadıysanız mutlaka okumalısınız, okuduysanız ise bir daha okumalısınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder